Sikeres cégportré készítése — Textbroker Blog

BEST4FRIENDS
6 min readDec 28, 2021

A cégleírásnak nem kell unalmasnak lennie! Megmutatjuk, hogyan kerülheted el az unalomcsapdát, és hogyan írj jó cégprofilt.

Cég portré készítése: Ez egy kötelező feladatnak tűnik nagy kreatív szabadság nélkül. Valójában a legtöbb cégleírás meglehetősen unalmasan van megírva. Ez tulajdonképpen óriási lehetőség a szövegírók számára, mert egy jól megírt cégleírás kiemelheti az ügyfelet a versenytársak közül.

Természetesen, mint minden szövegkategória esetében, itt is figyelembe kell venni néhány alapvetést. Itt megtudhatod, hogy mely tartalmi elemek legyenek a cégprofil részei, és melyik stílus a legmegfelelőbb a számodra. Ezután elérkezünk az izgalmas részhez, és elmondjuk, hogyan lehet érdekessé tenni egy cégleírást.

Mi is pontosan a cégleírás?

A cégleírás értékét és hasznát gyakran alábecsülik! A cégportré a cég arculatának egyik legfontosabb szövege . A vállalkozók arra használják, hogy közvetítsék a potenciális ügyfeleknek és üzleti partnereknek, hogy mit csinálnak, mit képviselnek és milyen szolgáltatásokat kínálnak. Egy jól megírt cégportré a vállalati kultúráról is felfedhet információkat — de erről később.

Számos céges portré összefűzött tényekből áll. Más esetekben az alapító titkos filozófusként igyekszik felfedni magát, és folyamatosan kifejti elképzeléseit a vállalatirányításról vagy cége küldetéséről, hogy javítsa a világot. Mindkettőt nem szép olvasni, és nem felel meg a cégleírás céljának. A cél a potenciális ügyfelek és üzleti partnerek meggyőzése arról, hogy itt megtalálták az igényeiknek megfelelő céget. A cégleírás tehát értékes marketingeszköz, és erre nagy figyelmet kell fordítanunk.

Milyen célokra van szükségük a cégeknek cégportréra?

A leggyakoribb ok, amiért a cégek cégportrét készítenek, az a webhelyük Rólunk rész. Előfordul, hogy a cégportrénak nincs saját „Rólunk” aloldala, hanem beépül a weboldal kezdőlapjába. A cégportré jó építőköve a közösségi médiában való megjelenésnek és a nyomtatott termékeknek, például szórólapoknak, brosúráknak vagy vásárlói magazinoknak is. A rendelkezésre álló helytől függően a céges portrét a rendszer kibontja vagy tömöríti. Ami az ügyfél útját és a vállalati identitást illeti , mindig azonos tartalommal és ugyanazzal az üzenettel kell rendelkeznie.

Fontos: Még akkor is, ha a céges portré alapvető információi természetesen minden alkalommal ugyanazok — minden médium kissé eltérő követelményeket támaszt a részletes cégportréval szemben . Ez egyrészt elég profán módon a szöveg hosszára vonatkozik, másrészt a tonalitásra.

Milyen egy jó cégportré?

1. A jó cégleírás aktuális

A céges portré mindig pillanatfelvétel. Ez azt jelenti, hogy egy idő után elavulnak. Attól függően, hogy milyen gyorsan változik a vállalat, ezért a cégprofilt rendszeresen frissíteni kell. Lehet, hogy az alkalmazottak száma már nem megfelelő? Vagy a cég bővítette szolgáltatási körét? Ügyelj arra, hogy valóban naprakész információkhoz juss, hogy jó cégleírást tudj készíteni.

2. A jó cégleírás következetesen a célcsoporthoz igazodik

Céges portré írásakor mindig tartsd szem előtt a célközönséget. Egy közösségi média csatorna cégleírása ezért kissé lazábban fogalmazható meg, mint amikor egy cégprospektushoz vagy weboldalhoz írod a cégprofilt.

3. A jó cégleírás bizalmat kelt

A cégleírásnak üzennie kell a potenciális ügyfélnek vagy üzleti partnernek, akivel foglalkozik. Ha jól van megírva, az adhatja a cégnek azt a hitugrást, amely eldönti az eladást. Ha a cégportrét a szolgáltatás vagy termék mögött álló személyre vagy személyekre összpontosítjuk, az különösen a kisvállalatok hitelességéhez járulhat hozzá.

4. Egy jó cégleírás egy darabból készül

A cégleírás egyes elemeit tökéletesen össze kell hangolni. Ha egy nagyon tárgyias írásmódot választasz, de a csapatfotón mindenki farmerben és pólóban látható, az sajnálatos törést ad az olvasó felfogásában. A cégleírásnak a lehető legpontosabban kell közvetítenie a vállalat karakterét és kultúráját.

5. Egy jó cégleírást kellemes olvasni

A cégleírást stílusosan szakmai, tényszerű nyelvezeten kell megfogalmazni. Ez nem jelenti azt, hogy a cégleírást tele kell zsúfolni idegen szavakkal és szakkifejezésekkel, hogy állítólagos kompetenciát közvetítsenek. Éppen ellenkezőleg, a céges portrénak a nem szakemberek számára is könnyen olvashatónak kell lennie.

Cégportré készítése: Milyen információkat tartalmazzon a szöveg?

Egy jó cégportré a cég történetéről, jelenéről és jövőjéről mesél az olvasónak . Ezért rövid áttekintést kell adnia az alapokról és a fontos fejleményekről vagy mérföldkövekről napjainkig. Ezt követi a status quo leírása az alkalmazottak számával, a cég székhelyével és néhány szóval a cég filozófiájáról. Végül írhatsz egy mondatot a jövőbeni célokról, ha a vállalattól kapott információ ezt lehetővé teszi.

Nem szabad alábecsülni a cégportré fontosságát az új ügyfelek megszerzésében. Ezért jó, ha a cégleírásban röviden és tömören feltünteted a cég egyedi eladási ajánlatát : Miben különbözik a cég a versenytársaktól, miben teljesít jobban, mint az összes többi? Bár ezeket az információkat valószínűleg máshol teszik közzé, elég fontos, hogy röviden szerepeljen a vállalat leírásában.

A cégleírásban nem szükséges feltüntetni a szolgáltatás leírását, vagyis azt, hogy a cég mely termékeket és szolgáltatásokat kínál. A szolgáltatások leírásának általában máshol van a helye — egy weboldal esetében általában a saját aloldalán.

Íme egy jó cégportré fontos kulcsadatai ellenőrzőlistaként:

 • alapítási éve
 • Az alapítók teljes neve
 • Szükség esetén az ügyvezető neve teljes névvel
 • Alkalmazottak száma
 • A cég székhelye és esetleg más helyszínek
 • Néhány szó a vállalati filozófiáról
 • Eredmények/Mérföldkövek/Díjak
 • Esetleg jövőbeli célok
 • egyedi értékesítési pont

Hogyan lehet elkerülni, hogy a cégleírás unalmassá váljon

Rendben, most már megvan a keret, és tudjuk, hogy egy cég rövid leírásában mely információk kötelezőek és nem kötelezőek. De hogyan akadályozhatjuk meg, hogy a cégleírás unalmas ténysorozattá váljon?

Történetekkel és emberekkel . Az olvasók szeretik a történeteket — és az emberek teszik a céget olyanná, amilyen.

Mutasd be a cég alapítóját és/vagy csapatát. Mi hajtja az embereket a társaságban? Milyen személyes okokból érdekli a cég témája? Milyen képzés minősíti őket a cégnél végzett munkájukra? Koncentrálj az érdekes pontokra, mert ez a rész nem lehet túl hosszú. Ideális lenne egy kiegészítő fotó a mindennapi üzleti életből — hitelesnek, szimpatikusnak és megközelíthetőnek tünik.

A cég történetének nem kell dátumok és események sorozatából állnia. Meséld el a történetet : Mi vezetett a cégalapításhoz? Hogyan kezdődött az egész? Mik voltak az akadályok és mik voltak a sikerek? De legyen ez rövid és édes. A fókusz fontosabb, mint a feltételezett teljesség: Melyik információ adja át különösen jól azt, ami a vállalat magját alkotja?

Kerüld az olyan szuperlatívuszokat , mint a “modern technológia”, “nagy teljesítményű gépek” stb. Ez hamar eltúlzottnak tűnik, és ezért hihetetlen.

Még egy szó a vállalati filozófiáról: a know-how-ról, elkötelezettségről, minőségtudatosságról, megfelelőségről és szolgáltatásorientáltságról már számtalanszor olvasott üres klisék és szófordulatok nem filozófia, hanem inkább magától értetődő a jó hírű cégeknél. Ha nincs érdekesebb mondanivaló erről a pontról, jobb, ha kihagyod.

Céges portrék készítése: Melyik tonalitás a legalkalmasabb?

Az ideális tonalitás pontos meghatározásához a következő két kulcskérdést kell használnia útmutatóként:

 • Melyik platformon vagy milyen médiumban teszik közzé a cégleírást? Egy blog vagy közösségi média felület lazább írásmódot igényel, mint egy céges prospektus vagy céges weboldal!
 • Mi a cég célcsoportja? Egy gördeszkaüzlet más célzást igényel, mint egy személyre szabott öltönyöket árusító vállalkozás.

Még akkor is, ha a cégleírás természetesen a marketing része: A tonalitás semmiképpen ne legyen túl promóciós. Nincs abban semmi baj, ha egy-két mondatban belemegyünk a cég sikereibe, amelyek mérföldköveket jelentenek a cég történetében. Az írás stílusának mindig tényszerűnek és informatívnak kell lennie.

Jó céges portré készítése: Tippjeink egy pillantással

Íme a legfontosabb tippek a tökéletes céges portré megírásához:

 • A portrét következetesen célozza meg a célközönséggel (platformtól és vállalkozástípustól függően).
 • Ne fogalmazz túl promóciósan, hanem válassz tényszerűen informatív nyelvezetet.
 • Mesélj történeteket és mesélj az emberekről. Ne állítsd össze a dátumokat és a tényeket.
 • Ügyelj arra, hogy a szöveg stílusában és hangnemében tükrözze a vállalati kultúrát.

Még akkor is, ha eleinte úgy gondolta, hogy a cégleírás készítése kissé unalmas rutinmunka lesz: A marketingpotenciál és ezáltal a cégportré jelentősége óriási. Ha pedig megismerkedsz a cégleírással, mint szöveges kategóriával, bőven találsz ott kreatív teret, ahol kiengedheted a gőzt.

Originally published at https://best4friends.medium.com on December 28, 2021.

--

--

BEST4FRIENDS

Network & marketplace for affiliates, influencers, marketers, bloggers, vloggers & local guides as well everyone who wants to earn money through online work.